گفتوگو با دکتر رضا رستمی، استاد روانشناسی دانشگاه تهران
گزیده گفت و گو:
- به نظر میآید نانوتکنولوژی بتواند در حیطههایی که ما میخواهیم مداخلاتی از بیرون به بدن وارد کنیم، به شکل هدفمندتری به متخصصین کمک کند. یکی از موضوعات در حال پژوهش، استفاده از علوم نانو در ساخت الکترودهای تحریک عمیق مغزی است.
- با مطالعه مغز در حد سلولی و حیوانی گرفته تا مداخلات در خودِ انسان اعم از دارو و مکملهای غذایی و.... امید است بیوتکنولوژی بتواند در آینده ابزارهای جدیدتری را در اختیار بشر قرار دهد.
- ما نمیخواهیم با استفاده از علوم شناختی صرفاً سراغ پنج درصد افرادِ دچار عقبماندگی و بیشفعال و مبتلا به اوتیسم برویم. اعتقاد بر این است که علوم شناختی علم بهتر زیستن همه انسانها است.
- قطعاً اگر گروهی نتوانند بر علوم شناختی مسلط شوند و از آن استفاده کنند، باید به انقراض نسل آنها در آینده فکر کرد. چون قابل خریدن نیست و گروهی که از آن استفاده نمیکنند به درد کار عضلانی میخورند.
- در حیطه علوم شناختی هزینه قابل توجهی صرف مباحث نظامی و اطلاعاتی و سری میشود که مطمئناً هدفشان قدرت بخشیدن به نیروی نظامی است تا برتریشان را حفظ و تقویت کنند.
- اکنون پژوهش هایی که در دنیا در خصوص علوم شناختی صورت میگیرند 25 درصد بودجههای پژوهشی را به خود اختصاص میدهند. نزدیک قریب به اتفاق دانشجویانی که الان میتوانند بورس بگیرند و در کشورهای پیشرفته تحصیل کنند در حیطه علوم شناختی تحصیل میکنند.
- علوم شناختی شاید به زبان دیگر، علوم مرتبط با مغز انسان است؛ علومی که توانمندیهای ذهنی انسان را مورد مطالعه و ارزیابی و کاوش قرار میدهد و توانمندیهای خارقالعادهای را که در مغز هست اما در بعضی جاها بروز پیدا کرده و در برخی مواقع دیگر پنهان مانده است و یا به عبارت بهتر در بسیاری از انسانها اصلاً شکوفا نمیشود، مورد بررسی قرار میدهد.
متن کامل را در عصر اندیشه شماره 20 بخوانید.
نظرات : 0